کاربرد های آون آزمایشگاهی
آون در آزمایشگاه های مختلف می تواند کاربرد های متفاوتی داشته باشد.هود لامینار چهار مورد از مهم ترین کاربرد های این دستگاه شامل موارد زیر است:
- خشک شدن: خشک کردن شیشه آلات، رطوبت زدایی فضای داخلی و نمونه ها تا حد امکان.
- ضدعفونی کردن: از بین بردن میکروارگانیسم ها با حرارت بالا.
- پختن: حرارت دادن مواد بدون رطوبت زدایی.
- بهبود دادن: دگرگونی فیزیکی یا شیمیایی مواد به همراه رطوبت زدایی.
استریلیزاسیون با استفاده از آون
حرارت خشک با از بین بردن ساختار سلولی میکروارگانیسم ها باعث از بین رفتن آن ها می شود. در ضدعفونی کردن با استفاده از حرارت خشک لایه خارجی وسایل موجود در فور به صورت مستقیم در معرض حرارت قرار می گیرند و این گرما به صورت لایه لایه به قسمت های داخلی منتقل می شود، این فرایند تا زمانی که کلیه قسمت های وسایل که در حال ضدعفونی شدن هستند به دمای مورد نظر برسند ادامه خواهد داشت.
به همین دلیل برای این نوع استریل سازی نسبتا زمان بیشتری نیاز خواهد بود که به اختصار در ادامه به نمونه هایی از آن اشاره شده است:
-
- 15 دقیقه در °c190
- 30 دقیقه در °c170
- 60 دقیقه در °c160
- 150 دقیقه در °c150
توجه! با توجه به حجم و جنس نمونه ها دما و مدت استریل سازی متفاوت است.
انواع فور یا آون و عملکرد آن ها
فور یا آون در اندازه های گوناگون ساخته می شود. در مصارف صنعتی از اندازه های بزرگ (اتاقی) در آزمایشگاه ها بیشتر از فورهای رومیزی یا مدل های صنعتی آزمایشگاهی استفاده می شود.
آون های دارای جریان همرفت طبیعی
در این نوع آون ها حرارت با جریان همرفت طبیعی در دستگاه پخش می شود، بنابراین دمای کل فضای داخلی آون در تمامی نقاط یکسان نخواهد بود. این آون ها از نظر قیمتی به صرفه هستند اما برای کارهای دقیق، که نیاز به ظرافت در کنترل دما دارند مناسب نیستند.
آون های دارای جریان هوای تقویت شده
این دستگاه ها دما را توسط فن ها به گردش در می آورند و در تمام نقاط فضای داخلی گرمای یکسانی ایجاد می کنند. این آون ها ممکن است باعث خشکی بیش از حد مواد بشوند، که این اتفاق به دلیل وجود فن ها است، بنابراین بایستی به جنس موادی که در آن ها قرار داده می شود دقت نمود.
آون های دما بالا
این آون های آزمایشگاهی برای مصارف خاصی طراحی شده اند که به دمای بالا نیاز دارند و می توانند دما را تا 500 درجه سانتی گراد افزایش دهند. دیواره این نوع آون ها دارای سیستم ایزوله سازی و عایق بندی بالایی است.
آون های وکیوم دار
در این نوع آون های آزمایشگاهی رطوبت، بدون ایجاد تغییر در ماهیت مواد، گرفته می شود. در این دستگاه ها یک پمپ وکیوم تعبیه شده است که با ایجاد فشار منفی از اکسیداسیون جلوگیری می کند.
اجزای سازنده آون
همه انواع آون آزمایشگاهی از قسمت های اصلی زیر ساخته شده اند. برخی از آون ها با کارایی پیچیده تر و تخصصی تر می توانند شامل قیمت های دیگری نیز شوند.
بدنه خارجی و محفظه داخلی
بدنه خارجی این دستگاه ها عموما با رنگ های مقاوم به حرارت و خوردگی پوشیده می شوند و دارای یک درب فلزی عایق بندی شده هستند. محفظه داخلی از جنس استیل مقاوم به حرارت بالا و خوردگی ساخته شده است. در بعضی موارد سنسورهای دمایی نیز در محفظه داخلی نصب می شوند. بین دو دیواره عایق حرارتی قرار داده می شود تا از هدر رفت گرما جلوگیری شود. داخل محفظه، صفحه های مشبک برای قرار دادن نمونه ها و ظروف آزمایشگاهی قرار داده شده است.
سیستم حرارتی
سیستم حرارتی شامل المنت های الکتریکی تولید کننده گرما است که معمولا به دیواره خارجی آون های آزمایشگاهی متصل هستند. در هر آون، با توجه به نوع و مدل دستگاه و همچنین بسته به توان الکتریکی آن، یک یا دو عدد المنت مورد استفاده قرار میگیرد. یک موتور الکتریکی نیز برای فعالیت فن ها و پخش یکنواخت حرارت در داخل محفظه متصل به دیواره خارجی قرار گرفته است.
عایقهای حرارتی
این عایقها به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی حرارتی و سرد شدن سریع محفظه داخلی در آون ها تعبیه شده اند. همچنین با جلوگیری از گرم شدن بیش از حد محفظه خارجی و مدارهای الکتریکی برای امنیت دستگاه ضروری هستند. این عایق بندی اغلب از جنس پشم شیشه است.
صفحه کنترل
این صفحه برای کنترل المان های کلیدی دستگاه از جمله دما، زمان و تنظیم سیستم هشدار طراحی شده است.
سیستمهای هشدار
در هر دستگاه بسته به نوع آن سیستمهای هشدار الکتریکی و حرارتی برای امنیت کاربران و دستگاه و محتویات آن تعبیه میشود. آغاز و پایان استریل سازی، و یا اختلالات دمایی عموما توسط آلارم های صوتی دستگاه به کاربر اطلاع رسانی می شود.
روش کار با آون آزمایشگاهی
- اگر نمونه حساس به دما دارید، کالیبراسیون آون را بررسی کنید.
- وسیله ها را به گونه ای در فور قرار دهید که هوا بین آن ها جریان داشته باشد، از قرار دادن وسیله ها به صورت چسبیده یا روی هم خودداری نمایید.
- پودرها، روغن،چربی و گریس را در ظروف شیشه ای یا فلزی در فور قرار دهید.
نگهداری و ایمنی آون آزمایشگاهی
- پس از اتمام کار با دستگاه، اجازه دهید حرارت آون به 40 درجه سانتیگراد برسد و سپس به آرامی درب آن را باز کنید.
- المنت های حرارتی دستگاه دارای طول عمر مشخصی هستند و باید به صورت منظم کنترل و در صورت لزوم تعویض شوند.
- استفاده از دستکش مقاوم به حرارت و محافظ چشم در هنگام کار با فور ضروری است.
- میز کاری با فضای وسیع و بزرگ و همچنین دستگاه تهویه مناسب در محل کار با فور باید وجود داشته باشد. در فورهای سایز اتاقی از پایه های مخصوص، برای جلوگیری از قرار گرفتن مستقیم دستگاه بر روی زمین استفاده کنید.
- هنگام خرید آون، مساحت فضای قرار گیری دستگاه با ابعاد آن را مد نظر داشته باشید.
- فضای خالی در اطراف مکان نصب آون، تا حدی که حداقل 5 سانتی متر از فضای اطراف آن باز باشد لازم است. همچنین فضای لازم برای باز و بسته شدن درب آون را در نظر بگیرید.
- از قرار دادن وسایل اضافی بر روی سقف دستگاه خودداری نمایید.
- پریز برق قوی با سیم اتصال به زمین برای دستگاه در نظر بگیرید.
- محلول های اسیدی یا دارای بخار خورنده را داخل آون قرار ندهید.
- از سالم بودن واشرهای اطراف درب دستگاه برای جلوگیری از نشت هوا و حرارت اطمینان حاصل کنید.
- پنجشنبه ۰۷ دی ۰۲ ۱۹:۲۸
- ۱۲ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر