تاثیر قهوه بر رنگ کامپوزیت زیبایی

تاثیر مصرف قهوه بر تغییر رنگ کامپوزیت دندان

ثبات رنگ کامپوزیت دندان و ماندگاری آن‌ها بسیار حائز اهمیت است.ایمپلنت دندان در رشت زیرا استفاده مداوم از مواد غذایی، نوشیدنی‌‌های مختلف و دهانشویه‌ها در حفره دهان‌‌ می‌تواند موجب تغییر رنگ کامپوزیت‌ها شود. تغییر رنگ کامپوزیت‌ها مخصوصا در مورد کامپوزیت دندان‌‌های جلویی یکی از دغدغه‌‌های اصلی افرادی است که کامپوزیت انجام داده اند. اما در مورد تاثیر رنگ قهوه بر کامپوزیت دندان و میزان اثرگذاری آن هنوز اطلاعات کاملی وجود ندارد و نظرات مختلفی در این باره بیان شده است.

بعضی از متخصصین معتقد هستند که یون‌‌های رنگ قهوه‌‌ می‌توانند موجب تغییر رنگ کامپوزیت‌ها شوند. بر اساس نتایج به دست آمده در این رابطه دو عامل PH و وجود شکر در قهوه‌‌ می‌تواند در تغییر رنگ کامپوزیت‌ها نقش داشته باشد. به‌طوری‌که نسبت به سایر مواد غذایی خیلی بیشتر موجب تغییر رنگ کامپوزیت‌ها‌‌ می‌شود. 

به میزانی که PH محلول پایین‌تر باشد، بیشتر موجب تخریب سطحی کامپوزیت و جذب رنگدانه‌‌ می‌شود. علاوه بر این وجود دانه‌‌های شکر در قهوه نیز چسبندگی رنگدانه‌ها روی دندان را افزایش‌‌ می‌دهد.  به عبارتی شکر در هر نوع غذا و نوشیدنی رنگدانه دار دیگری نیز وجود داشته باشد فرآیند زرد شدن کامپوزیت‌ها را تسریع‌‌ می‌کند.

البته با استفاده از مسواک پس از نوشیدن قهوه‌‌ می‌توان تا حد زیادی مقدار این تغییر رنگ را کاهش داد. کامپوزیت‌ها نسبت به لمینت‌ها حساس‌تر هستند و بیشتر دچار تغییر رنگ‌‌ می‌شوند، ازاین‌رو به مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان بیشتری نیاز دارند.

کامپوزیت دندان چه ویژگی‌هایی دارد؟

کامپوزت‌‌های جدید دارای دوام و ماندگاری بالاتری هستند و زیبایی بیشتری را به دندان‌ها‌‌ می‌بخشند. در واقع این کامپوزیت‌ها دارای انقباض کمتر، پولیش پذیری بهتر، ماندگاری و جذابیت بیشتری هستند. البته کامپوزیت‌ها معایبی مثل سایش و تغییر رنگ نیز دارند که‌‌ می‌توانند موجب شوند فرد به تعویض و یا ترمیم کامپوزیت‌ها نیاز پیدا کند. 

عوامل داخلی و خارجی مختلفی در تغییرات رنگ کامپوزیت‌ها نقش دارند. عوامل داخلی باعث ایجاد تغییر در ماده رزینی مثل تغییر ماتریکس رزینی و تغییر در سطح مشترک ماتریکس و فیلر‌‌ می‌شوند. عوامل خارجی نیز در تغییر خصوصیت رنگ کامپوزیت نقش دارند. از جمله این عوامل خارجی‌‌ می‌توان به کشیدن سیگار، رژیم غذایی نامناسب، بهداشت ضعیف دهان و دندان و همچنین جذب مواد رنگی توسط ماتریکس رزینی اشاره نمود. تاثیر قهوه بر رنگ کامپوزیت زیبایی نیز از جمله عوامل خارجی محسوب‌‌ می‌شود. 

دوام و ماندگاری رنگ کامپوزیت دندان‌ها

استفاده از مواد اولیه درجه یک و مرغوب برای کامپوزیت دندان‌ها نقش مهمی در ماندگاری رنگ و کیفیت نهایی آن‌ها دارد. درصورتی‌که از مواد اولیه بی‌کیفیت استفاده شود حتی اگر مراقبت‌ها به خوبی رعایت شود باز هم کامپوزیت‌ها دچار تغییر رنگ‌‌ می‌شوند. ازاین‌رو توصیه‌‌ می‌شود برای داشتن کامپوزیت‌های زیبا با دوام از با کیفیت‌ترین و مرغوب‌ترین مواد اولیه استفاده کنید. 

اگر چه رنگ کامپوزیت دندان دارای دوام و ماندگاری بالایی است. اما مدت زمان این ماندگاری با توجه به عواملی مانند استفاده از مواد غذایی رنگی مثل نوشابه، قهوه، چای و میوه‌‌های رنگی ، مصرف دخانیات در طولانی مدت‌‌ می‌تواند کاهش یابد و با رعایت این موارد‌‌ می‌توان ثبات رنگ کامپوزیت‌ها را بیشتر کرد. درصورتی‌که کامپوزیت دندان از نوع با کیفیت و با دوام باشد و دچار تغییر رنگ شود‌‌ می‌توان با پولیش کامپوزیت آن را برطرف نمود، زیرا به دلیل ساختار بی‌نظیر کامپوزیت رنگ نمی‌تواند به عمق آن نفوذ کند.

چه عواملی موجب رنگ پذیری کامپوزیت دندان‌‌ می‌شوند؟

به‌طورکلی در رنگ پذیری کامپوزیت دندان عوامل مختلفی نقش دارند که از جمله آن‌ها‌‌ می‌توان به موارد زیر اشاره نمود. 

  • نوع کامپوزیت

کیفیت کامپوزیت‌‌ می‌تواند از مهم‌ترین عوامل موثر در تغییر رنگ آن به مرور زمان باشد. کامپوزیت توسط برندهای مختلفی در جهان تولید‌‌ می‌شود، ازاین‌رو از نظر کیفیت ساخت و درصد موادی که در ساخت آن‌ها به کار رفته متفاوت هستند. در نتیجه پایین بودن کیفیت کامپوزیت موجب تغییر رنگ سریع آن خواهد شد. 

  • مهارت دندانپزشک

دقت و مهارت دندانپزشک در نصب کامپوزیت دندان نیز در تغییر رنگ آن تاثیر گذار است. درصورتی‌که نصب کامپوزیت یا پولیش ابتدایی آن به خوبی انجام نشده باشد کامپوزیت خیلی سریع‌تر در اثر عوامل داخلی و خارجی مختلف مانند نوشیدن چای و قوه دچار تغییر رنگ‌‌ می‌شود. 

  • رژیم غذایی نامناسب

رژیم غذایی فرد نیز نقش مهمی در تغییر رنگ کامپوزیت‌ها دارد. استفاده مکرر از مواد غذایی و خوراکی‌هایی که دارای رنگدانه‌‌های زیادی هستند نیز با گذشت زمان در تغییر رنگ و کدر شدن کامپوزیت‌ها نقش دارد. به همین دلیل معمولا دندانپزشکان توصیه‌‌ می‌کنند که مصرف نوشیدنی‌‌های و خوراکی‌‌های رنگی مانند چای و قهوه را تا حد امکان کاهش دهید و محدود کنید. 

  • برگشت لثه

معمولا با بالا رفتن سن برگشت خط لثه به سمت بیرون رخ‌‌ می‌دهد. این اتفاق ممکن است برای هر فردی رخ دهد. در چنین شرایطی مواد غذایی میان خط لثه و دندان‌ها باقی‌‌ می‌مانند و به مرور زمان موجب پوسیدگی دندان‌‌ می‌شوند. برگشت لثه در افرادی که کامپوزیت دندان انجام داده‌‌‌اند نیز موجب تغییر رنگ چسب کامپوزیت خواهد شد. البته خود کامپوزیت‌ها دچار تغییر رنگ نمی‌شوند بلکه چسب زیر آن‌ها تغییر رنگ خواهد داد. ازاین‌رو بهتر است که چکاپ‌‌های منظم داشته باشید تا این مسئله رخ ندهد. 

  • استعمال دخانیات

یکی از اصلی‌ترین علل تغییر رنگ کامپوزیت‌ها و زرد و بد رنگ شدن آن‌ها مصرف سیگار و دخانیات است. ازاین‌رو بهتر است که استعمال سیگار و سایر دخانیات را خیلی محدود کنید.

  • بهداشت دهان و دندان

درصورتی‌که افراد به بهداشت دهان و دندان خود توجه چندانی نداشته باشند و به‌طور مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده نکنند احتمال بروز بیماری‌‌های دندان و لثه در آن‌ها افزایش‌‌ می‌یابد و تغییر رنگ کامپوزیت‌ها سریع‌تر رخ‌‌ می‌دهد. 

پیشگیری از تغییر رنگ کامپوزیت دندان در اثر مصرف قهوه

با توجه به تاثیر قهوه بر رنگ کامپوزیت زیبایی بهتر است که برای جلوگیری از این اتفاق مراقبت‌‌های لازم را انجام دهید. رعایت کامل بهداشت دهان و دندان‌‌ می‌تواند در تغییر رنگ کامپوزیت‌ها و افزایش طول آن‌ها خیلی موثر باشد. 

درصورتی‌که از خوراکی‌‌های و نوشیدنی‌‌های رنگی استفاده‌‌ می‌کنید بهتر است که گاهی اوقات از خمیردندان‌هایی که دارای خاصیت سایندگی هستند مصرف کنید. البته نباید بیشتر از ۲ بار در هفته استفاده شوند. توجه داشته باشید جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت‌ها به معنی قطع کامل استفاده از قهوه و سایر مواد غذایی رنگی نیست، بلکه مسئله مهم رعایت منظم بهداشت دهان و دندان و مسواک و نخ دندان زدن حداقل دو بار در روز است. همچنین توصیه‌‌ می‌شوند هنگام میل کردن نوشیدنی‌‌های رنگی حتما از نی استفاده کنید.

در نهایت پیشنهاد‌‌ می‌کنیم که هر شش ماه یکبار جهت چکاپ و اطمینان از سلامت و تغییر رنگ کامپوزیت‌ها به دندانپزشک مراجعه کنید.

پس از تغییر رنگ کامپوزیت دندان به دلیل مصرف قهوه چکار کنیم؟

اگر پس از مدتی در رنگ کامپوزیت‌‌های خود تغییری احساس کردید حتما به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید تا دندانپزشک علت تغییر رنگ را تشخیص دهد و برای رفع آن اقدامات درمانی لازم را انجام دهد. با تشخیص علل تغییر رنگ کامپوزیت دندان‌‌ می‌توان به راحتی این مشکل را حل نمود. 

https://drshamsdentist.com/%da%a9%d8%a7%d9%85%d9%be%d9%88%d8%b2%db%8c%d8%aa-%d8%af%d9%86%d8%af%d8%a7%d9%86-%d8%af%d8%b1-%d8%b1%d8%b4%d8%aa/

در اکثر موارد‌‌ می‌توان تغییر رنگ به وجود آمده را با پالیش کردن دندان برطرف نمود. اما گاهی اوقات شدت تغییر رنگ ایجاد شده در کامپوزیت خیلی زیاد است که پولیش نمی‌تواند پاسخگو باشد. ازاین‌رو ممکن است که دندانپزشک تصمیم بگیرد روش‌‌های تخصصی‌تری را انتخاب کند. در برخی مواد نیز دندانپزشک تعویض کامپوزیت‌ها را به بیمار پیشنهاد‌‌ می‌دهد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.